Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xjd/public_html/hhh.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Pyszne zupy z dodatkiem kapusty pekińskiej | przepisy

Zielona zupa krem i zupa azjatycka

Kapusta pekińska w kuchni polskiej jest warzywem kojarzonym przede wszystkim z apetycznymi surówkami, jednak w rzeczywistości warzywo to ma znacznie szersze zastosowanie. Można z niego przyrządzać pyszne sałatki, gołąbki, a nawet wykorzystać jako dodatek do takich potraw, jak kebab, pizza czy hamburgery.

Jeśli znudziły nam się sałatki i surówki z kapusty pekińskiej, to ciekawym pomysłem może być wykorzystanie tego warzywa do przygotowania smacznej zupy o oryginalnym smaku. Zielona zupa krem z kapusty pekińskiej na pewno zachwyci nas delikatnym aromatem, a zupa azjatycka przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnych potraw.

Przepis na zieloną zupę krem

Składniki: jedna niewielka główka kapusty pekińskiej, średniej wielkości cebula, dwa-trzy ząbki czosnku, natka zielonej pietruszki lub koperku, kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny, olej, sto gramów wędzonego boczku, dwie łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany, sól oraz pieprz

Przygotowanie: Kapustę  pekińską należy pokroić w cienkie paski, a następnie przełożyć do garnka z wodą i dusić do momentu, aż stanie się wystarczająco miękka. Do kapusty dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, całość zagotowujemy. Boczek pokrojony w cienkie plastry podsmażamy na oleju.

Jogurt łączymy z sokiem z cytryny oraz z odrobiną gorącego wywaru, następnie wlewamy go do zupy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę po zagotowaniu odstawiamy do wystudzenia, po czym wszystkie składniki dokładnie miksujemy, by zupa nabrała jednolitej, ale gęstej konsystencji. Zieloną zupę krem przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką lub koperkiem.

Przepis na zupę azjatycką

Składniki: dwadzieścia dekagramów łopatki, jedna większa cebula, dziesięć niedużych pieczarek, pół główki kapusty pekińskiej, kawałek imbiru, olej, litr bulionu (może być z kostki), dwie-trzy łyżki sosu sojowego, opakowanie makaronu sojowego, sól oraz pieprz

Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę, polewamy sosem sojowym i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, a cebulę siekamy w prążki. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy warzywa i podsmażamy je przez kilka minut.

Następnie warzywa przekładamy je do garnka, wlewamy bulion i gotujemy przez dwadzieścia-trzydzieści minut. Na końcu do zupy dodajemy ugotowany makaron sojowy, całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Z podanych składników otrzymamy dwie porcje apetycznej zupy azjatyckiej.