Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xjd/public_html/hhh.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Dania mięsne z kapustą pekińską | przepisy

Żeberka w kapuście i mielone z kapustą

Wydawać by się mogło, że kapusta pekińska najlepiej smakuje jako składnik chrupiących surówek z kukurydzą czy sałatek z kurczakiem. Nie jest to do końca  prawdą, gdyż ta odmiana kapusty może być także wykorzystywana do przyrządzania pysznych gołąbków czy szybkiego bigosu.

Ciekawym pomysłem może być przygotowanie żeberek w kapuście pekińskiej lub kotletów mielonych z kapustą, zwłaszcza, że takie potrawy będą stanowić świetne urozmaicenie dla naszego menu. Dania te nie są pracochłonne, a za sprawą kapusty pekińskiej odznaczają się łagodnym i naprawdę wyjątkowym smakiem oraz aromatem. Takie potrawy świetnie sprawdzą się także jako dania z grilla.

Przepis na żeberka w kapuście pekińskiej

Składniki: jeden kilogram żeberek cielęcych, jedna niewielka główka kapusty pekińskiej, jedna cebula, dwa-trzy ząbki czosnku, liście laurowe, pół szklanki sosu pomidorowego (może być z puszki, ale możemy go też przyrządzić samodzielnie), majeranek, ostra papryka w proszku, sól oraz pieprz

Przygotowanie: Żeberka należy umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze części. Mięso nacieramy rozgniecionym czosnkiem, posypujemy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Żeberka wstawiamy do lodówki na około dwie godziny. Po tym czasie mięso wyciągamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni na złocisty kolor.

Następnie żeberka przekładamy do żaroodpornego naczynia i przykrywamy prążkami cebuli i liśćmi kapusty pekińskiej. Całość skrapiamy sokiem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika. Żeberka w kapuście pekińskiej pieczemy przez około sześćdziesiąt minut w temperaturze dwustu stopni Celsjusza.

Przepis na kotlety mielone z kapustą

Składniki: pięćset gramów mięsa mielonego, jedna nieduża główka kapusty pekińskiej, dwa jajka, bułka tarta, sól, pieprz, trzy łyżki koncentratu pomidorowego, olej do smażenia, jedna szklanka rosołu (może być z kostki), ewentualnie sos do smaku (może być czosnkowy lub sojowy)

Przygotowanie: Kapustę pekińską należy drobno poszatkować, następnie włożyć do naczynia z mięsem mielonym. Do masy dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz oraz odrobinę sosu czosnkowego lub sojowego. Konsystencja masy powinna być jednolita, jeśli nie będzie wystarczająco zwarta, wówczas można dosypać bułki tartej.

Z masy formujemy nieduże kotleciki, które następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej. Gotowe kotlety smażymy na oleju na patelni z obu stron na rumiany kolor. Usmażone kotleciki można przełożyć do garnka z bulionem, dodać trzy łyżki koncentratu pomidorowego i poddusić je przez kilkanaście minut na wolnym ogniu. Dzięki temu kapusta wewnątrz kotletów stanie się miękka, co nada potrawie wyjątkowego smaku.