Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xjd/public_html/hhh.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Kapusta pekińska z bułką tartą | przepisy

W pięć minut: na ciepło z bułką tartą

Jeśli do tej pory nie jadaliśmy zbyt często kapusty pekińskiej, warto postarać się wzbogacić swój jadłospis o to wywodzące się z Chin warzywo. Kapusta pekińska jest znana z wysokiej wartości odżywczej, gdyż w swoim składzie zawiera spore ilości białka, witaminę A, B oraz C. Znajdziemy w niej również cenne pierwiastki, takie jak magnez, wapń, żelazo czy cynk.

Nawet jeśli nie przepadamy za surówkami z pekinką, to warzywo to można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Liście kapusty pekińskiej są wyjątkowo delikatne oraz chrupiące, więc świetnie sprawdzą się nie tylko jako składnik sałatek. Można je wykorzystać także do przygotowania apetycznych gołąbków, a nawet pieczonych żeberek.

Na bazie kapusty pekińskiej można przyrządzać zarówno dania na ciepło, jak i na zimno. Co ciekawe, liście tej odmiany kapusty nie muszą być poddawane długotrwałej obróbce termicznej. Jeśli chcemy zyskać miękkie i chrupkie liście, wystarczy, że na kilka minut zanurzmy je w gorącej wodzie. Dzięki temu znacznie szybciej przygotujemy wiele różnych dań.

Kapusta pekińska szczególnie prosta i szybka jest w przygotowaniu z dodatkiem bułki tartej. Posiadając kilka prostych składników możemy wyczarować naprawdę smaczne i łatwe danie, które znakomicie sprawdzi się na obiad w trakcie dni, w których nie będziemy mieć czasu na gotowanie wyszukanych smakołyków.

Przepis na kapustę pekińską w pięć minut na ciepło z bułką tartą

Składniki: jedna większa główka młodej kapusty pekińskiej, pół szklanki wody, pół szklanki mleka, szczypta soli, szczypta cukru, trzy łyżki miękkiego masła, kilka łyżek bułki tartej, mieszanka ziół (mogą być na przykład prowansalskie, ale można też sięgnąć po majeranek czy tymianek)

Przygotowanie: Kapustę pekińską płuczemy pod bieżącą wodą, wycinamy z niej najgrubszą część i oddzielamy liście. Następnie do wody z dodatkiem mleka, cukru oraz soli wrzucamy liście kapusty i gotujemy je przez kilka minut. Mleko sprawia, że liście staną się jeszcze bardziej delikatne w smaku.

Po ugotowaniu liście należy ostrożnie wyjąć i odsączyć z nadmiaru wody. Gdy nieco ostygną kroimy je na mniejsze części. W tym samym czasie na patelni rumienimy bułkę tartą z dodatkiem masła. Liście przekładamy na talerze, posypujemy je bułką tartą i dowolnymi ziołami. Tak przygotowane danie wyśmienicie będzie smakować jako samodzielny posiłek, ale przygotowaną w ten sposób kapustę pekińską można też serwować do kurczaka, kotletów mielonych lub schabowych.