Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xjd/public_html/hhh.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Jak przyrządzić bigos z kapusty pekińskiej? | przepisy

Szybki bigos z kapusty pekińskiej

Spośród wielu różnych warzyw wykorzystywanych w różnych kuchniach na całym świecie należy wymienić pochodzącą z Chin kapustę pekińską. Kapusta pekińska świetnie sprawdza się zarówno jako składnik rozmaitych dań serwowanych na ciepło, ale wyśmienicie smakuje także w przekąskach i przystawkach na zimno. Apetyczne bezmięsne kotlety, pyszne gołąbki, a także smakowity bigos – to tylko kilka pomysłów na dania z kapustą pekińską.

Bigos to powszechnie znana potrawa kuchni polskiej, białoruskiej oraz litewskiej, która jest przyrządzana na bazie gotowanej kapusty oraz mięsa. Wyróżnia się wiele sposobów przygotowywania bigosu, znane są także różne odmiany tego dania.

Na ogół jednak tradycyjny bigos staropolski kojarzy nam się z szatkowaną kapustą kiszoną lub świeżą. Do kapusty dodaje się różne gatunki mięs, suszone grzyby, cebulę, niekiedy także suszone śliwki. Tą znaną potrawę można przyrządzić jednak także na bazie kapusty pekińskiej. Może ona stanowić świetną alternatywę dla tradycyjnego bigosu staropolskiego.

Przepis na szybki bigos z kapusty pekińskiej

Składniki: jeden kilogram kapusty pekińskiej, dwie średniej wielkości cebule, dwa-trzy ząbki czosnku, trzydzieści dekagramów szynki, kilka sztuk większych pieczarek (można je też zastąpić suszonymi grzybami leśnymi), ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczka majeranku, oliwa z oliwek, sól oraz pieprz

Przygotowanie: Kapustę pekińską  należy umyć, osuszyć i poszatkować. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Pieczarki lub grzyby podsmażamy razem z cebulą, dodajemy też szynkę. Następnie kapustę zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Dodajemy do kapusty podsmażone grzyby razem z cebulą i szynką. Bigos doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

By bigos z kapusty pekińskiej nabrał wyjątkowego smaku i aromatu, należy dusić całość możliwie jak najdłużej. W trakcie duszenia potrawę można podlać odrobiną czerwonego wina. Danie po przyrządzeniu powinno mieć gęstą konsystencję, a smak powinien być lekko pikantny.

Warto wiedzieć, że smak bigosu z kapusty pekińskiej w dużej mierze zależy od zastosowanego rodzaju wędlin. Jeśli chcemy uzyskać bigos lekki i dietetyczny, wówczas dodajmy szynkę. Jeśli jednak potrawa ma być wyjątkowo aromatyczna i odrobinę bardziej kaloryczna, wówczas możemy sięgnąć po kiełbasę tradycyjną, a nawet po mięso z dziczyzny. Do bigosu można też dodać kminek, wędzone śliwki oraz koncentrat pomidorowy.