Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xjd/public_html/hhh.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Zdrowe surówki z kapustą pekińską | przepisy

Smaczne surówki z pekinką i kukurydzą, papryką, porem

Kapusta pekińska to jedno ze zdrowszych warzyw, które zawiera w swoim składzie wiele cennych wartości odżywczych. Co ciekawe, ta odmiana kapusty znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. W wersji na gorąco można podawać bezmięsne kotlety z kapustą pekińską, natomiast na zimno doskonale sprawdzą się różnego rodzaju surówki i sałatki z tym warzywem.

Kapusta pekińska jest dość często wykorzystywana do przyrządzania różnego rodzaju surówek, głównie z tego względu, iż warzywo to świetnie komponuje się z rozmaitymi jarzynami.

Surówka z kapustą pekińską i kukurydzą czy z dodatkiem papryki może stanowić apetyczny i zdrowy dodatek do dań obiadowych, ale nie tylko. Można je jadać także na drugie śniadanie bądź jako dietetyczną i pełnowartościową przekąskę. Poniżej prezentujemy kilka ciekawych przepisów na smaczne surówki z kapustą pekińską.

Surówka z kapustą pekińską i kukurydzą

Składniki: jedna mała kapusta pekińska, dwa pomidory, puszka kukurydzy, cztery łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietany), koperek, pieprz ziołowy oraz sól

Przygotowanie: Warzywa starannie płuczemy pod bieżącą wodą. Kapustę pekińską siekamy, pomidory kroimy w drobną kostkę, natomiast kukurydzę odcedzamy. Warzywa przekładamy do salaterki, dodajemy posiekany koperek oraz jogurt naturalny. Sałatkę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Surówka z kapustą pekińską i papryką

Składniki: pół główki małej kapusty pekińskiej, jedna większa papryka czerwona (można także wykorzystać pół papryki żółtej oraz zielonej), dwie łyżki śmietany, łyżka majonezu, szczypta cukru, sól oraz pieprz

Przygotowanie: Kapustę pekińską należy umyć, osuszyć i starannie poszatkować. Paprykę również myjemy, a następnie oczyszczamy ją z gniazda nasiennego i kroimy w niedużą kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do szklanej miski, dodajemy majonez, cukier oraz śmietanę, a następnie mieszamy. Surówkę na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem. Na pół godziny przed podaniem chłodzimy w lodówce.

Surówka z kapustą pekińską i porem

Składniki: jedna niewielka kapusta pekińska, jeden por, jedno średniej wielkości jabłko, jedna większa marchewka, łyżeczka cukru, dwie-trzy łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego, szczypta soli

Przygotowanie: Kapustę oraz pora myjemy, a następnie kroimy w cieniutkie paski. Marchewkę oraz jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Składniki przekładamy do większego naczynia, łączymy ze śmietaną i doprawiamy do smaku solą i cukrem. Przed podaniem na stół surówkę możemy skropić sokiem z cytryny i udekorować zieloną natką pietruszki.