Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xjd/public_html/hhh.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Sałatka z pekinką i rybą | przepisy

Sałatki na imieniny: z kurczaka, tuńczyka, fety

Kapusta pekińska jest warzywem cenionym w wielu kuchniach na świecie, ponieważ można z niej przyrządzać wiele przystawek oraz dań głównych. Najbardziej znane są jednak chyba zdrowe surówki z kapustą pekińską, zwłaszcza, że warzywo to wyśmienicie smakuje w połączeniu z kukurydzą, porem czy papryką.

Kapustę pekińską można także wykorzystać jako składnik wielu rozmaitych sałatek. Warzywo to nie tylko doskonale komponuje się z różnymi sosami, ale także z delikatnym drobiowym mięsem czy z rybami. Takie apetyczne sałatki z kapustą pekińską znakomicie sprawdzą się chociażby na domowych przyjęciach. Można je podawać na imieninach czy urodzinach.

Oto proste przepisy na sałatki z kapustą pekińską na imieniny:

Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka

Składniki: jedna główka kapusty pekińskiej, dwie ugotowane piersi z kurczaka (mogą być także nóżki), jeden woreczek ugotowanego ryżu, puszka kukurydzy, trzy-cztery sztuki ogórków kiszonych, trzy łyżki majonezu, dwie łyżki śmietany, sól oraz pieprz

Przygotowanie: Kapustę pekińską myjemy i drobno szatkujemy. Ugotowane mięso drobiowe kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórki drobno kroimy. Warzywa razem z ryżem i mięsem przekładamy do salaterki, dodajemy śmietanę oraz majonez. Całość mieszamy, a na końcu doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Sałatka z kapusty pekińskiej i tuńczyka

Składniki: jedna nieduża kapusta pekińska, puszka tuńczyka (najlepszy będzie tuńczyk w sosie własnym), mała puszka kukurydzy, jeden większy pomidor, jedna papryka, trzy łyżki jogurtu naturalnego, dwie łyżki majonezu, pół łyżeczki octu winnego, jedna łyżeczka oliwy z oliwek, sól oraz pieprz

Przygotowanie: Kapustę kroimy w cienkie paski, tuńczyka dzielimy na drobne kawałki. Pomidora razem z papryką myjemy, kroimy w kostkę. Warzywa razem z tuńczykiem przekładamy do miski. Następnie z jogurtu naturalnego, majonezu, octu winnego oraz oliwy z oliwek przyrządzamy sos. Gotowy sos mieszamy z sałatką, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę należy przechowywać w lodówce

Sałatka z kapusty pekińskiej i sera feta

Składniki: pół główki kapusty pekińskiej, jedno opakowanie sera greckiego typu feta, puszka kukurydzy konserwowej, jedna papryka czerwona (można też dodać paprykę żółtą i zieloną), jedna średniej wielkości cebula, posiekana świeża bazylia, pieprz, sól oraz łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie: Kapustę oczyszczamy i szatkujemy, ser kroimy w niewielką kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie prążki, a paprykę w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy, łączymy z kapustą pekińską, cebulą i papryką. Wszystko razem mieszamy w salaterce, następnie dodajemy sól, pieprz i skrapiamy sałatkę delikatnie oliwą z oliwek.