Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xjd/public_html/hhh.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Jak zrobić gołąbki z kapusty pekińskiej? | przepisy

Proste gołąbki z pekinki

Kapusta pekińska znakomicie sprawdza się w przypadku dań mięsnych. Na jej bazie można przygotować chociażby pyszne kotlety mielone, ale równie smakowite i proste w przyrządzeniu są żeberka z pekinką. Kruchość liści kapusty pekińskiej sprawia, że takie potrawy odznaczają się wyjątkowo łagodnym smakiem i aromatem.

Kapusta pekińska może z powodzeniem zastępować kapustę kiszoną czy nawet świeżą w wielu różnych daniach. Wykorzystując liście kapusty pekińskiej można również przygotować apetyczne gołąbki. Potrawa ta wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z dodatkiem liści białej kapusty głowiastej, ale można je zastąpić chrupiącymi liśćmi kapusty pekińskiej.

Gołąbki to danie powszechnie znane, które przyrządza się na bazie kapusty, mielonego mięsa wieprzowego, ryżu oraz różnych dodatków (takich jak grzyby, cebula oraz przyprawy). Farsz zawija się w liście kapusty, a następnie całość podsmaża się na oleju bądź dusi się pod przykryciem w niewielkiej ilości wody.

Gołąbki z tradycyjnym farszem zawijane w liście kapusty pekińskiej mogą stanowić świetną alternatywę dla klasycznych gołąbków z białej kapusty. Można je serwować na przykład z dodatkiem sosu pomidorowego. W zależności od użytych składników i naszych własnych upodobań kulinarnych może to być potrawa mniej lub bardziej pikantna.

Co ciekawe, gołąbki z kapusty pekińskiej w smaku są bardzo podobne do tych przygotowywanych z białej kapusty. Różnica tkwi jednak w czasie gotowania liści pekinki, które gotuje się znacznie krócej. Wystarczy, że włożymy je na dwie-trzy minuty do gorącej wody, a już po tym czasie staną się naprawdę miękkie.

Przepis na proste gołąbki z kapusty pekińskiej

Składniki: jedna większa główka kapusty pekińskiej, jedna szklanka ryżu, trzydzieści dekagramów mielonego mięsa wieprzowego, jedna cebula, czosnek, olej słonecznikowy, liście laurowe, ziele angielskie, puszka pomidorów bez skórki, oregano, pieprz oraz sól

Przygotowanie: Ryż należy ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi na opakowaniu. Czosnek i cebulę obieramy, a następnie siekamy. Na patelni na oleju podsmażamy czosnek z cebulą, dodajemy mięso i wszystko smażymy kilkanaście minut. Mięso mieszamy z ryżem oraz przyprawami.

Z kapusty pekińskiej oddzielamy liście, a następnie moczymy je przez kilka minut w garnku z gorącą wodą. Następnie w liście zawijamy przygotowany wcześniej farsz. Gotowe gołąbki podsmażamy na oleju, następnie przekładamy na talerz i podajemy, póki są gorące. Gołąbki z pekinki można z wierzchu polać sosem pomidorowym.