Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xjd/public_html/hhh.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Dania fast food z kapustą pekińską | przepisy

Pizza, kebab, hamburger z kapustą pekińską

Kapusta pekińska w kuchni ma bardzo wiele zastosowań. Można ją wykorzystywać jednak nie tylko do przygotowywania prostych gołąbków czy jarzynowych surówek. Warzywo to cenione jest przede wszystkim za swój wyjątkowo łagodny smak, który znakomicie komponuje się z różnymi warzywami. Często też podkreśla się chrupkość kapusty pekińskiej, za sprawą której może ona być dodawana do wielu potraw.

Na co dzień najczęściej są jadane surówki i sałatki z kapusty pekińskiej, które mogą być podawane do dań obiadowych czy jako apetyczne przystawki. Jak się jednak okazuje, kapustę pekińską można też dodawać do potraw typu fast food, takich jak pizza, kebab czy hamburgery.

Przepis na pizzę z kapustą pekińską

Składniki: jedna szklanka mąki, pół szklanki wody, łyżeczka oliwy z oliwek, szczypta soli i cukru, dwa dekagramy drożdży, dwa pomidory, jeden ogórek, pół niewielkiej główki kapusty pekińskiej, starty ser żółty, dwie piersi z kurczaka, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii

Przygotowanie: Z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli, cukru oraz drożdży zagniatamy ciasto na pizzę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkowujemy, smarujemy sosem pomidorowym i układamy: pokrojone pomidory, ogórka, podsmażoną na oleju pierś z kurczaka. Całość posypujemy oregano, bazylią oraz startym żółtym serem. Pizzę pieczemy w piekarniku przez około piętnaście minut w temperaturze dwustu stopni Celsjusza.

Przepis na kebab z kapustą pekińską

Składniki: trzydzieści dekagramów piersi z kurczaka, jeden pomidor, jeden ogórek, jedna cebula, pół główki kapusty pekińskiej, łyżka jogurtu naturalnego, dwie łyżki majonezu, przyprawa do kebaba, sól, pieprz, opcjonalnie ugotowany ryż lub ziemniaki (na frytki),

Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z dodatkiem przyprawy. Kapustę szatkujemy, pomidora i ogórka kroimy w kostkę, a cebulę w prążki. Warzywa łączymy z jogurtem naturalny i majonezem. Gotową sałatkę podajemy z kurczakiem i dowolnymi dodatkami: ugotowanym ryżem lub z frytkami.

Przepis na domowe hamburgery z kapustą pekińską

Składniki: kilka sztuk gotowych bułek do hamburgerów, jedna kapusta pekińska, mięso mielone na kotlety, cebula, pomidor, ogórek

Przygotowanie: Z mięsa przygotowujemy kotlety. Bułki do hamburgerów kroimy na pół, do każdej z nich wkładamy listek kapusty pekińskiej, plaster pomidora, kilka plasterków ogórka oraz mięso. Hamburgery następnie zapiekamy. Można je podać z sosem.