Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xjd/public_html/hhh.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Apetyczne kotleciki z kapustą pekińską | przepisy

Jarskie kotlety z pekinką

Najczęściej spożywamy kapustę pekińską jako składnik różnorodnych surówek oraz sałatek. Ta wywodząca się z Chin odmiana kapusty znakomicie sprawdzi się jednak także do przyrządzania wielu innych dań, takich jak chociażby zupy. Orientalna zupa azjatycka czy zielona zupa krem to świetny sposób na odmienienie swojego menu, zwłaszcza, że dania te są lekkie, smaczne i niesłychanie pożywne.

Chociaż dla zdecydowanej większości osób kapusta pekińska to przede wszystkim nieodzowny składnik chrupiących surówek, to jednak warzywo to może nam służyć do wykonywania różnych kulinarnych eksperymentów. Jeśli znudził nam się tradycyjny staropolski bigos, wówczas możemy sięgnąć po przepis na bigos z kapusty pekińskiej. Natomiast gdy mamy dość mięsnych kotletów, możemy przygotować pyszne jarskie kotlety z kapustą pekińską.

Jarskie kotlety z pekinką cieszą się coraz większym zainteresowaniem, a co więcej, pozwalają na łączenie wielu warzyw w dowolnych proporcjach. Jednak chcąc przygotować takie kotlety warto pamiętać o tym, że podstawą tej potrawy powinny być przede wszystkim warzywa ugotowane. Co więcej, nie powinny one zawierać zbyt wiele wody, gdyż wówczas masa na kotlety nie będzie odznaczać się odpowiednią konsystencją.

Najwięcej przepisów na kotlety jarskie wykorzystuje takie warzywa, jak kalafior czy brokuły. By farsz nabrał właściwej konsystencji, warto do niego dodać surowe jajko, które świetnie scali całą masę. Pamiętajmy także o odpowiednim smażeniu takich bezmięsnych kotletów – do tego celu możemy użyć mąki, zwłaszcza jeśli kotlety same w sobie są dość wilgotne. Kotlety można smażyć bez dodatku tłuszczu, ewentualnie rozprowadzić na patelni kilka kropel oliwy z oliwek.

Przepis na jarskie kotlety z pekinką

Składniki: siedem-osiem większych liści kapusty pekińskiej, kilka plastrów chudej szynki, kilka plasterków sera żółtego, dwie-trzy łyżki mąki, bułka tarta, trzy jajka, dwie łyżki śmietany 12%, olej słonecznikowy, oregano, sól oraz pieprz

Przygotowanie: Liście kapusty należy obgotować w lekko osolonej wodzie, a następnie odsączyć z nadmiaru płynu. Na każdym liściu układamy plasterek sera żółtego i chudej szynki, posypujemy oregano. Liście kapusty delikatnie składamy na pół. W tym samym czasie jajka ubijamy z dodatkiem śmietany, soli oraz pieprzu. Gotowe kotleciki panierujemy w jajkach, mące oraz w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety jarskie należy smażyć na rozgrzanym oleju na patelni na złocisty kolor z obu stron.

Kotlety jarskie z kapustą pekińską mogą stanowić świetną alternatywę dla kotletów mielonych czy schabowych. Można je serwować z dodatkiem ugotowanych lub upieczonych ziemniaków oraz z bukietem warzywnych surówek. Takie kotlety świetnie smakują także ze świeżym pieczywem.